3. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Према начину прераде пчелињи восак се дели на четири врсте:

  • Восак са пчелињака, тј. восак који се топи на разним топионицима за восак, или се цеди помоћу примитивних преса непосредно на пчелињацима. Овај се восак обично добија из саћа за претапање које је богато воском. Зато восак са пчелињака спада у ред најбољег воска.
  • Пресовани восак, извлачи се из разног саћа за претапање помоћу преса са завртњем или хидрауличних преса у воскарским заводима. Разликује се восак добијен из празног саћа и восак из воштине са пчлињака. Восак добијен из празног саћа је квалитативно много бољи од восак из воштине и сматра се као сасвим добар за израду вештачког саћа. Восак добијен од воштине има затворену боју и мању чврстину. Зато се овај восак често зове „технички“, пошто се ретко употребљава за израду саћа. Он се углавном предаје индустрији.
  • Екстракциони восак, извлачи се (бензином) из заводске воштине тј. од отпадака добијених прерадом саћа за претапање у воскарским заводима. Екстракциони восак разликује се од других врста воска својом мекоћом и непријатним мирисом. Употребљава се искључиво за техничке потребе, за израду масти, за паркет итд.
  • Бељени восак, тј. обичан восак избељен на сунцу или хемијским путем. Разликује се од других врста воска. највећом чврстином и кртошћу. Употребљава се углавном у парфимериској индустрији и у индустрији боја.

У трговини се разликују следеће врсте воска:

  • Восак прве класе/бео или отворено жут, потпуно чист, како унутра тако и с доње стране круга. У прелому целом висином има једнолику боју. Мирише на мед, пријатно. То је углавном восак са пчелињака добијен на топионицима за восак. Обично се зове »капанац«.
  • Восак друге класе/затворено-жуте или отворено-мрке боје, чист, без страних примеса. У прелому по боји може да буде неједноличан: доњи слојеви затворенији од горњих (талог). Ипак талога не сме бити више од 1/3 висине (дебљиие круга или табле). У ову класу спадају воскови са пчелињака, затворених боја, и пресовани восак добијен од саћа за претапање.
  • Восак треће класе/затворено-мрки, мрки или сив, у прелому има знатну неједнородност по боји. Талога има до 1/2 висине круга или табле. Овде спада восак са пчелињака с исквареном (од посуђа и других узрока) бојом, а исто тако и пресовани восак од воштине и отпадака.

Осим ове три класе, постоји природан пчелињи састојак без пуне вредности, који је по квалитету нижи од треће класе. Овде спадају: восак прегорели, шупљикав, црне или сиве боје (емулзија), восак јако прљав и тешко се може очистити.

Најбоље посуђе за претапање воска је посуђе од дрвета, алуминијума, емајлирано и од белог плеха. Све остало посуђе (од гвожђа. бакра, поцинкованог гвожђа, калаисано итд.) у већој или мањој мери чини да восак добије затворену боју и да постане лошијег квалитета.

Пчелињи восак, због тога што је скуп и има га мало, често се фалсификује, тј. воску се додају разне материје сличне воску (церезин, парафин итд.). Ако фалсификат (мешавина) доспе у вештачко саће, онда се ово у кошници витопери, истеже и пчелару доноси мноштво непријатности, реметећи главне послове на пчелињаку, у погледу размножавања пчела и сакупљања меда.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ