3. августа 2020.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Зелена салата се од давнина користи у људској исхрани али последњих година код потрошача је приметно веће интересовање за ову повртарску културу. Захтев тржишта диктира производњу, тако је и производња зелене салате све заступљенија на пољопривредним газдинствима. Такође, производња ове културе је интересантна јер уз одређене услове може се гајити преко целе године, а посебно је значајана њена производња током зимског периода у заштићеном простору. Сама вегетација ове културе је кратка (35 – 90 дана), па се због тога салата може производити и као главна култура али и као међуусев.

Зелена салата је поврће које се у нашим баштама гаји у току јесени, зиме или пролећа. Постоји неколико различитих врста зелене салате.

Код нас је главичаста салата меких листова, путерица, најтраженија на тржишту и најзаступљенија у производњи. У далеко мањем обиму, тржиште тражи друге типове зелене салате као што су кристалке, батавие и др., дакле салате са јаче израженом нерватуром и тврђих листова.

Зелена салата „путерица“

Путерица, средње рана сорта, врло робусна, лагана и сигурна за производњу. Врло крупне главице, погодна је за производњу од пролећа до јесени (пластеничка производња на газдинству у Нишкој Бањи).

У зависности од времена производње салата се може гајити као рана пролећна производња (са или без грејања), касна пролећна, летња, јесења и зимска производња.

Рана пролећна производња почиње сетвом у пластенике између 15. – 30. октобра у негрејаним пластеницима или 1.- 15. децембра у грејаним, када салата пристиже крајем фебруара, односно почетком марта месеца. За овај производни период важно је напоменути да је недостатак светлости лимитирајући фактор, тако да светлост одређује дужину вегетационог периода. Грешка је уколико недостатак светлости у овом периоду покушавамо да компензујемо повећањем температуре. У том случају се формирају неквалитетне и растресите главице.

Касно пролећна производња салате почиње сетвом крајем децембра и почетком јануара, када салата пристиже крајем марта и почетком априла. Расад за овај термин производње се производи уз догревање, док сама производња може да прође без грејања, али са обавезним прекривањем агрилом.

Летња производња зелене салате се може одвијати на отвореном пољу и то са сетвом од маја до јула месеца, када салата пристиже од јула до половине септембра. Обзиром на високе температура у овом периоду, важно је одабрати сорту салате која у тим условима не иде у цветно стабло.

Јесења производња зелене салате може да се врши како у заштићеном тако и на отвореном простору. У заштићеном простору сетва се обавља од половине августа до половине септембра, док за производњу на отвореном пољу сетву треба обавити од половине јула до половине августа.

Код зимске производње салате сетва почиње од половине септембра до половине октобра, у овом случају салата пристиже крајем децембра до половине јануара. Још једном треба нагласити чињеницу да је поред осталих агротехничких мера, одабир одговарајуће сорте за одређени период гајења од највеће важности за успешну производњу.

Наводњавање салате у затвореном простору најчешће се обавља системима „кап по кап“, који су погодни, јер се поред заливања врши и прихрана. Микрораспрскивачи у затвореном простору служе да се њима коригује ваздушна влага, која у највећем делу вегетације салате треба да износи 70%. Недостатак влаге у земљишту доводи до успоравања раста биљке, а њени листови добијају тамну боју. Вишак влаге у земљишту, доводи до појаве болести у засаду. Уколико се зелена салата производи на отвореном пољу током пролећа и лета, наводњавање треба вршити распрскивачима. Ово из разлога што распрскивачи не само што проквашавају земљиште на дубини од 20-30 цм, где се налази корен салате, већ стварају и повољну микроклиму у врелим летњим данима.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ