21. октобра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

ЗАВРШЕНА ЖЕТВА СТРНИХ ЖИТА

Ниш, 23. јул 2012. године

Овогодишња жетва стрних жита на подручју Града Ниша је завршена. Просечан принос пшенице је на прошлогодишњем нивоу и износи око 3,5 тоне по хектар, уз добар квалитет зрна. Пшеница је пожњевена са око 6600 хектара.

Поред пшенице, пожњевени су и јечам са 650 хектара, овас са 220 хектара, крмно биље са 520 хектара и уљана репица са 60 хектара.

Током три недеље јула интензивно се радило на нишким пољима. Сушно време није омогућило наливање зрна па су приноси нешто мањи од очекиваних.

Управа за пољопривреду и развој села Града Ниша је свакодневно пратила ток жетве и пружала неопходну помоћ на терену. Комбајнери су поштовали договорене цене и динамику тако да није било проблема у реализацији ове важне пољопривредне активности.

Помоћ у реализацији жетве пружили су и припадници Сектора за ванредне ситуације МУП и Саобраћајне полиције, тако да су избегнуте штете од пожара и удеса.

На жалост, и ове године било је случајева спаљивања стрњике, што је, поред изазивања опасности од пожара, погубно за површински слој земље.

 

 

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ