25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Ових дана на територији целе Србије, и у Нишким селима на површини од око 7000 хектара почела је берба кукуруза,  где  се просечан  принос креће од  3000  до  4000  килограма по хектару. Како су  током овог лета  забележене високе температуре, очекује се да ће овогодишњи принос кукуруза бити доста слабији у односу на прошлу годину.

На основу прикупљених  информацијa са терена, очекује се да ће берба кукуруза у Нишким селима потрајати до друге половине октобра, због времена неопходног за сазревање класа, које зависи како од саме агротехнике, надморске висине на којој је кукуруз посејан, тако и од  хибридних сорти од којих неке раније,а неке касније сазревају.

Берба раних сорти кукуруза на подручју Нишких села почела је средином септембра,и скинуто је око 30% усева кукуруза. Временски услови нису ишли ратарима на руку овог лета,  те се кукуруз због екстремно високих  температура  лоше опрашио, а мало влаге и лоше распоређене  падавине  су битно утицале на смањени  род кукуруза.  Само на појединим парцелама, услед примене пуне агротехнике  и наводњавања резултати рада нису изостали, те се  на тим парцелама  очекује и оптималан  принос.

Ове године цена машинске бербе кукуруза  креће се од око 12.000 до 15.000 динара по хектару.

Прилог припремио:

Дипл.инж.пољ.  Младен Гвозденовић

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ