25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Важно је знати да сваке године долази до пропадања просечно 20% глобалне производње пшенице услед напада болести и штеточина. Током 2014. године код нас у производњи су такође настали велики губици због напада рђе пшенице.

Како болести утичу на род житарица?

Уколико до напада болести дође на листу се смањује активна површина листа за фотосинтезу и убрзава се процес пропадања листа. Самим нападом болест  тера биљку да покрене одбрамбене механизме и на тај начин троши своје резерве. Све то утиче на стабљику и корен тако што се смањује усвајање хранљивих материја и воде. Први фунгицидни третман се врши када дође до појаве болести како би се спречило ширење заразе.

Жута рђа пшенице

Већ у фази формираног првог коленца креће накупљање сувих материја у биљци пшенице. Количина суве материје зависи од квалитета бокорења и као што смо рекли, од здравственог стања биљке.

Здрав лист без симптома болести је способан да врши фотосинтезу и да накупи велику количину хранљивих резерви. Те резерве таложе се у стабљици и непосредно пред наливање зрна из стабљике се те хранљиве материје транспортују у клас и на тај начин у веома великој мери утичу на укупан принос.

Други фунгицидни третман (третман класа, третман у цвету) се ради поред наведених и за сузбијање економски најзначајније болести пшенице фузариозе класа (Fussarium spp). У повољним условима за развој болести смањење приноса може износити и до 50%. Овај третман се ради превентивно, како би спречили продирање гљиве и заразу класа. Зато је право време за овај третман почетак цветања, односно када је до 10 % класа пшенице исцветало.

Fussarium spp

Уколико је биљка нападнута  смањује се специфична тежина самог зрна пшенице, и с друге стране, фузаријум може довести до стварања микотоксина, тј. неких отрова због којих купац сутра не жели да купи ваше жито.

При избору препарата потребно је изабрати одговарајући фунгицид јер немају сви фунгициди исту ефикасност на сузбијање свих болести. Потребно је пратити болести и изабрати препарат са високом ефикасношћу баш за оно на шта циљамо и шта желимо постићи применом тог препарата. Добро нахрањена биљка, која је посејана у оптималном року биће увек отпорнија на нападе болести и од ње се може очекивати добар принос.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ