25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

ДАНСКИ ПРОГРАМ РАЗВОЈА ВОЋАРСТВА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

 Помоћник градоначелника проф. др Јован Стојковић и Заменик начелника Управе за пољопривреду и развој села Љубиша Стојановић дипл. инж. пољ. примили су данас у Градској кући господина Дагфина Моеа, вишег саветника и Горана Ранковића, заменика вишег саветника  Канцеларије Програма подршке развоју приватног сектора из области воћарства и бобичастог воћа у Јужној Србији.

Дански програм развоја воћарства на југу Србије има за циљ да унапреди производњу, прераду, пласман и продају вишње, шљиве и осталог бобичастог воћа. Програм се реализује на територији Нишавског, Пиротског, Пчињског, Јабланичког и Топличког округа.

Горан Ранковић изразио је задовољство што се сарадња са Градом Нишом  наставља.

– Ми смо свакодневно на терену, информишемо људе у селима на југу Србије. Прошле године имали смо 129 пријава на конкурс од којих је већина реализована. Суштина нашег пројекта је подизање знања у области пољопривреде и давање субвенција у сарадњи са Министарством пољопривреде, рекао је Ранковић.

Господин Дагфин Мое наводи да је  задовољан сарадњом коју сада има са Градом Нишом и Управом за пољопривреду  и да се радује што ће се сарадња остваривати и у будућности.  Он је такође навео да је рок за апликацију по овом конкурсу продужен за пар месеци, па сада траје до 13. априла  2013. године.

Проф. др Јован Стојковић изразио је жаљење господину Дагфину Мои и Горану Ранковићу што су  се претходних година сусретали са бројним проблемима, да се радује што ће сарађивати у будућности боље него раније  и да ће у даљем раду  имати пуну подршку локалне самоуправе.

– Врата ове куће су вам увек отворена, сигуран сам да је ово почетак дуге и успешне сарадње. Радујем се што ћемо сарађивати на пројекту  и желим да знате да имате пуну логистичку подршку  од стране Града Ниша.

Општи циљеви програма су повећање извоза, повећање прихода, креирање нових радних места (посебно међу младима и женама), припрема за улазак у ЕU, јачање одрживог развоја у приватном сектору у наведеним окрузима као и смањење миграције из ових округа.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ