25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Краставац је једна од најзаступљенијих гајених повртарских врста. Гледано са стране произвођача може се рећи да се сваки други повртар бави производњом краставаца, за чију производњу је заслужно и тржиште јер се краставац користи као салата од пролећа до јесени, чак и у току зимских месеци као део зимнице.

Пре почетка производње треба се одлучити за тип краставаца који желите гајити, са дужом или краћом стабљиком. За произвођаче аматере и почетнике је боље да гаје краставац са дужом стабљиком јер брже и вишље расте те је мање погодан нападу болести, а плодови су уједначенији током целог производног процеса.

Краставац за 60 дана од сетве почне да доноси прве плодове. За производњу краставца бирамо сунчано место у башти на добро дренираном терену. Са сетвом семена треба кренути када су прошле све опасности од касних пролећних мразева, друга половина априла, јер спада у групу биљака које су јако осетљиве на ниске температуре. Каснија сетва краставца је сигурнија уз обезбеђивање довољне количине воде, наводњавање.

За сетву 1 ха је потребно око 2,2 кг семена, што у оптималном склопу обезбеђује 65-70.000 биљака. Размак у садњи зависи од начина обраде, а наведени склоп се постизе и размаком 150×30 цм са једном до четири семенке.

Како би обезбедили континуиране бербе сеја се на сваких 4-6 недеља.

Након садње краставац окопавати, заливати и по потреби штитити од болести и штеточина. Прихрана краставца је једна од обавезних мера. За прихрану користити компост или органска ђубрива за органску производњу или минерално ђубриво.

За квалитетне производе потребно је направити мрежу по којој ће се краставац кретати. У таквим условима су плодови много бољи. Уколико се не обезбеде услови за вертикално кретање, краставац ће се простирати хоризонтално по површини земље. Уколико има вертикалног наслона биљку краставаца треба привезати или извршити обавијање стабљике око канапа/притке.

Редовно пратити усев и зависно од појаве болести или штеточина третирати одређеним инсектицидом.

Када крене берба краставаца она се обавља сваких пар дана. Квалитетан краставац није превелики и не треба да добије жуту боју. Уколико у фази бербе краставац нема добру влажност земљишта плодови добијају горак укус.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ