27. јануара 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
Вилина косица је најраспрострањенија паразитска биљка на нашим просторима
Вилина косица је најраспрострањенија паразитска биљка на нашим просторима

Вилина косица (Cuscuta spp.) је најраспрострањенија паразитска биљка на нашим просторима. Последњих година је примећена њена експанзија, а поред луцерке и детелине, као њених основних домаћина, почиње да угрожава и друге гајене биљке. 

Као потпуно паразитска биљка, из своје хранитељке црпи хранљиве материје, због чега биљка слаби, изнурује се и заостаје у развоју. Услед тога долази до смањења приноса, а понекад настају такве штете да гајење појединих биљних врста постаје нерентабилно.Семе вилине косице има изражену животну способност. У земљишту може очувати клијавост и преко десет година. Клијају само она семена која се налазе на површини земљишта. Из семена се развија бледожути танки кончић, који се задебљалим врхом приљубљује уз земљу из које апсорбује воду. Ако дође у додир са биљком, уз њу се приљубљује, развијајући сисаљку која продире до спроводних ткива биљке домаћина. Када је успостављена веза са биљком, врх кончића брзо расте, развија се стабљика са хаусторијама, а веза са земљиштем се прекида. Стабљика са бочним гранама брзо захвати стабљику нападнуте биљке и брзо прелази на друге биљке. Ширење паразита је у виду концентричних кругова, тако да се код осетљивих биљака појављују кружне површине, уплетене стабљикама паразита у густу мрежу. У почетку лета на паразиту се јављају многобројни цветови. Поред размножавања семеном, размножавају се и вегетативним путем (фрагментирањем стабљике). 

Као потпуно паразитска биљка, из своје хранитељке црпи хранљиве материје, због чега биљка слаби
Као потпуно паразитска биљка, из своје хранитељке црпи хранљиве материје, због чега биљка слаби

Што се сузбијања вилине косице тиче, постоје превентивне и директне мере. Од превентивних мера, сетва незараженог семена је основ за чист усев. Такође, приликом косидбе, тј. комбајнирања усева луцерке и детелине, машине које се за ово користе могу бити преносиоци семена вилине косице, те се њиховом чишћењу мора посветити посебна пажња. На добро заснованом луцеришту, следећи корак је уништавање евентуалних жаришта дуж путева, на депонијама и сл. Та жаришта треба третирати неселективним хербицидима (на бази glifosata), чију количину примене треба прилагодити гајеној биљци, односно корову који је домаћин вилиној косици.

Директне мере сузбијања вилине косице подразумевају примену селективних хербицида. За ову намену у нашој земљи регистровани су хербициди на бази propizamida (Kerb). Препорука је да се хемијско третирање обавља  после првог откоса. Препарате треба применити по препоруци произвођача и ефекат неће изостати.

Препорука је да се хемијско

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ