25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

У октобру  пчелари свакако имају о чему да причају. Обично су то пропуштене прилике за пашу или приступи у лечењу неколико болести пчела. Ове године ће се вероватно говорити и о релативно топлом лету, као и о сунцокрету који је у неким крајевима подбацио и није пружио очекивано медење.

Октобар је типичан јесењи месец када температура осетно брже пада него у септембру. Раздобља сунчаних дана су краћа, има више падавина и ветра, тако да има доста дана са ниским температурама. Обично је касно и контрапродуктивно надокнађивати пропуштено на пчелињаку. Грешке које су направљене, не смеју се поновити наредне године.

Кошнице треба да су заштићене од јаких ветрова и сувишне влаге, па их треба најбоље сместити на оцедном земљишту. У овом месецу се изводи и последње легло, а матица престаје са полагањем јаја или се полагање своди на најмању меру.

Пчеле постају све мирније,  а излети су све ређи. Радилице распоређују храну тако да је могу најлакше користити када формирају клубе и почну да живе у њему. Чешљеве против мишева поставити на лета, а досадне и агресивне осице одстранићемо ако испред кошница поставимо флаше са мало пива или слатке воде.У сваком пчелињем друштву би требало да буде млада матица не старија од 2 године, а пожељно је да буде око 30- 35 хиљада пчела у свакој кошници. На тај начин ће се створити услови за успешно презимљавање пчелињих заједница и њихов брз пролећни развој.

Здравствено стање пчела

Када смо сви помислили да је ова тема давно иcпричана прича, вароа нас изненади! Ситуација је слична како код оних који су примењивали биолошко-алтернативни приступ, тако и код оних који су користили чисту хемију. Сигурно је да све што би се ставило у кошницу, остварило би некакав ефекат, па су тако на сцену ступале летвице натопљене флувалинатом, палили су се листићи натопљени амитразом…. И без обзира колико се говорило да флувалинат стимулише развој кречног легла, и колико год се писало о штетности амитраза, пчелари су ова средства више или мање употребљавали. Само су предавања у већим центрима и удружењима помагала да се прихвате чиста органска средства за заштиту пчела, меда и воска.

Некада је такозвана „антиварозна подњача“ била препоручена бар на 10% кошница на пчелињаку, али данас је јасно да преко целе године њоме мора бити опремљена свака кошница.

Зато је важно да бар на одређеном броју кошница имамо фијоку испод мреже, како бисмо знали колико је варое отпадало иза сваког третмана и тако стекли увид у стање са вароом у друштвима пред улазак у зиму.

Чак и када нема третмана, према природном опадању може се сазнати степен заражености друштва, што је, сложићете се, такође од велике важности.

Ипак, и без ових одговора, многи ће бити срећни што су спасили своје заједнице, али дугорочно гледано, није најбоље. Већ за наредну пчеларску сезону свима мора бити јасно следеће:

– Ако се део „оборених“ вароа вратио на пчеле због своје природне делимичне отпорности, то значи да ћемо идуће године имати више резистентних вароа на примењени препарат;

– Уколико у воску оставимо резидуе од коришћених препарата, у следећим генерацијама створиће се још више отпорних вароа.

Другим речима, морамо направити јасну стратегију у борби против варое која ће садржати прецизно дефинисане термине третирања чиме ћемо обезбедити потпуну контролу над количином варое у нашим пчелињацима, као што се то већ ради у развијеним пчеларским земљама Европске Уније.

Само са поузданим подацима о свакој кошници (број рамова са леглом, медом, поленом) можемо упоређивањем спознати које су то узорне кошнице какве би хтели да имамо. Кад то знамо, можемо спроводити и одговарајуће мере којима ћемо од просечних друштава добити високопродуктивна. Зато, пчелари, при важнијим свеобухватним прегледима кошница узмите оловку у руке, корист је непроцењива.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ