20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Слика 1.

Ниш, 30. јануар

Управа за пољопривреду и развој села града Ниша и Регионални директорат за шуме из Софије, у оквиру пројекта „Унапређење одрживог управљања и коришћења шума“ организовали су у Нишу тродневни семинар.

На семинару ће бити обрађене теме из области сертификације шума, њихове заштите као и могућности коришћења европских фондова у процесу управљања шумама.

Поред предавања, предвиђене су и посете институцијама и

Слика 2.

организацијама, које представљају пример добре праксе у управљању и коришћењу шума.

Пројекат је започет августа 2011. године и кроз његову реализацију биће обухваћене све категорије корисника шума. Идеја је да се под слоганом „Шуме-наше благо“ окупе представници институција, које управљају шумама, комерцијални корисници и произвођачи али и они који рекреативно посећују шуме.

– За град Ниш најважнији циљ овог пројекта је јачање капацитета институција, у чијој надлежности су шуме. То ће се постићи кроз усвајање нових знања везаних за концепте одрживог развоја и управљања шумама који се примењују у развијеним земљама, изјавила је Александра Брзаковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села.

Слика 3.

Овај прекогранични пројекат се финансира из ИПА фондова

Слика 4.

Европске уније, у укупном износу од 200.000 евра, од којих је граду Нишу намењено 75.000 евра.

На подручју Ниша постоји изражен тренд смањења површина под шумама, што може оставити далекосежне еколошке и економске последице.  Град Ниш је покренуо више акција пошумљавања током 2011. године, у којима је дрвеће посађено на више од 16 хектара. Са оваквим активностима биће настављено и у 2012. години. Веома је важно да се уништавање шума заустави јер је то еколошки ресурс који морамо да оставимо нашој деци и унуцима. Пројекат „Унапређење одрживог управљања и коришћења шума“ је један од корака ка том циљу.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ