20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Топли и сунчани дани  током априла месеца 2020. године, погодовали су обилном цветању скоро свих врста коштичавог воћа, а најављене падавине могу да створе идеалне услове за појаву Monilinia.

У условима на територији града Ниша и околине, монилиозе коштичавог воћа се јављају на свим коштичавим врстама воћа. На осетљивим сортама, уколико се не предузме адекватна заштита, редовно може да проузрокује масовно пропадање цветова и гранчица, а значајне штете прави и на плодовима, на којима изазива трулеж. Без заштите, губици у воћњаку се крећу више 50%, а у транспорту до 30%.

Проузроковач болести је фитопатогена бактерија из рода Monilinia, која се јавља у два различита облика:

  • Monilinia laxa – изазива сушење младара са цветовима. Напада претежно коштичаво воће: трешњу, вишњу, шљиву, брескву, али најчешћа је на вишњи, брескви и кајсији.
  • Monilinia fructigena – проузрокује трулеж плодова. Поред наведеног коштичавог воћа, напада и јабуку и крушку.

Заштита од монилиоза  захтева примену како агротехничких, тако и хемијских мера. При подизању воћњака треба бирати пропусне терене где је олакшано проветравање, а редове постављати у правцу доминантних ветрова ради боље аерације. Заражене гранчице и гране орезивати 20 цм испод сувог дела, јер гљива продире дубоко у дрво. Најбоље је обавити то летњом резидбом, а избегавати пролеће. Орезане гране и гранчице, заједно са мумифицираним плодовима изнети ван воћњака и спалити.

Хемијско сузбијање монилије подразумева употребу фунгицида у периоду мировања вегетације, пред цветање (бели балони), у пуном цветању и у прецветавању. Уколико је период цветања продужен и праћен влажним временом, потребно је још једно додатно третирање током цветања. За третмане у току мировања вегетације се користе препарати на бази бакра, док се за остале третмане могу користити препарати на бази винклозина – ронилан-дф, ронилан-фл, у дози 1,5 кг (л)/ха, ципродинила: – chorus 75-wг, у дози 0,2 кг/ха, тебуконазола – акорд, у дози 0,75 л/ха, хлорталонила: – браво 720- sc, у дози 1,5-2 л/ха, боксалида и пираклостробин: – signum, у дози 0,56-0,75 кг/ха, и остали препарати регистровани за сузбијање монилије.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ