25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Семенски кромпир се након вађења чува 4-6 месеци до садње. Чување се обавља на температури од 3-4°C, у замраченим условима. Ниже температуре могу довести до измрзавања и труљења кромпира, док више температуре доводе до прераног наклијавања и дехидратације кртоле.

За сетву кромпира углавним се врши наклијавање семенског кромпира. Наклијавање као фаза која омогућује брже клијање и ницање. Боље укорењавање повећава принос од 10%. Процес наклијавања кромпира траје 30-40 дана. За наклијавање треба користити просторију у којој се може контролисати температура и светлост. Наклијавање се може вршити у стакленицима са млечним стаклом, испод млечне фолије или у складиштима без директне светлости. Најбоље је кромпир приликом наклијавања држати у дрвене гајбице или мрежасте пвц врећице како би се могло вршити добро проветравање. Гајбице се ређају једна на другу и требало би неколико пута доње гајбице подизати, а горње спуштати.

Температуру у прве 2 до 3 недеље држати на 15°С са влажношћу ваздуха 85-90%. Након појаве клица од 1-1,5 цм температура се снижава на 8-10°С и кртоле се излажу дифузној светлости или светлости од флуоресцентних лампи у трајању 12 сати дневно. Здраве клице су 2-3 цм, са јасним сортним бојама (љубичаста, зелена, роза).

Уколико  се производи млади кромпир, пожељно је да се кртоле пресеку. Сечење кртола се обавља по дужини чистим, стерилисаним, оштрим ножем на два до три дела по кртоли. Приликом сечења нож се редовно стерилише. Сечење кромпира се обавља 10 дана пре саднње и то је време за које се направи добра опна на пресеченом делу која ће спречити продор патогена у кртолу. Сваки пресечен део треба да има до две добро развијене клице. Сечени кромпир је мањег родног потенцијала, али раније стиже за вађење. Сади се гушће на дубину 25-28 цм. Посађен кромпир ниче за 18-25 дана.

Наклијали кромпир се брже укорењава и раније стиже за вађење.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ