20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ "САЈАМСКИ ДАНИ НИШ 2013"
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ "САЈАМСКИ ДАНИ НИШ 2013"
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ "САЈАМСКИ ДАНИ НИШ 2013"

На тргу Краља Милана у суботу 21.09.2013.године почели су „Сајамски дани Ниша 2013“

Манифестацијa је отворeна „Сајмом сирева“ који је организован у оквиру имплементације пројекта „Јачање капацитета произвођача и прерађивача млека-ЕкоМилк“ који се спроводи преко ИПА прекограничног програма Бугарска –Србија.

Државни секретар у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине Дејан Поповић, поздравио је присутне и пожелео успешне „Сајамске дане“ учесницима и посетиоцима Сајма.Директор РРА и представник „Кластера сирева Југ“ Бојан Аврамовић, као организатор „Сајма сирева“ укратко упознао посетиоце са оним што ће у току дана у оквиру „Сајма сирева“ моћи да виде и пробају.

Начелник Управе за пољопривреду и развој села, Саша Стоиљковић званично је отворио „Сајамске дане“ уз речи да захваљујући стручном и преданом раду Управе за пољопривреду и развој села, пољопривредна производња полако постаје све популарнија нашим суграђанима, као и да нема бољег начина од презентације производа на овај начин, да представимо оно што су наши стручњаци заједно са нашим фармерима градили.

На Сајму сирева своје производе представило је 12 млекара из Србије на дегустационој изложби под називом „Јединствени укуси нетакнуте природе“. Поред тога на многобројним штандовима производе ручне израде представила су удружења и самостални излагачи из Ниша и околине под називом „Стари занати-нова шанса“.

У оквиру „Сајма сирева“ организован је богат културно-уметнички програм уз традиционалну српску здравицу и наступ Црквеног фолклорног ансамбла „Бранко“, наступ фолклорне секције Студентског културног центра и наступ најмлађе групе плесног центра „Стар“.

У пратећем програму било је организовано такмичење „Најбоља гибаница“. Белмуж, специјалитет сврљишког краја, припремали су за посетиоце Сајма победници овогодишње белмужијаде, екипа „Жиле“ из села Гушевац.

Такође посетиоци Сајма могли су да уживају у избору за „Кнегињу сира“, као и да науче стари занат у оквиру креативне радионице – школа ткања  од чланица удружења пословних жена Заплања „ЗА“.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ