25. маја 2022.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић обишао је данас нови атарски пут у селу Рујник који ће повезивати ово село са оближњом Паљином, до које се ранијестизало искључиво заобилазним путем. Значај оваквих путева је и у томе што је омогућен лакши приступ обрадивим површинама.

„Овај пројекат суфинансирају Град Ниш и држава Србија и сама идеја је добра, а пут је такоће урађен веома добро. Завршено је више од 30 километара атарских путева у околиини Ниша, а ове године смо предвидели изградњу још око 40 км атарских путева који ће омогућити бољу повезаност сеоских домаћинстава са њиховим њивама, а повећана је и безбедност посебно када су у питању запрежна возила. “рекао је градоначелник Перишић и додао да „ Град има слуха за сеоско подручје и да је ово само један од пројекта којим желимо да поправимо квалитет живота на селу. Ако стално говоримо да се села морају ревитализовати онда то морамо да покажемо и делима, а не само причом. 

Од октобра прошле године, на сеоском подручју територије Ниша изграђено је 19 нових атарских путева. Највише се радило на територији општине Црвени крст, која има и највећи број села, а челници општине поручују да овде неће стати, као и да су задовољни подршком коју пружају и Град и Држава.

Имао сам недавно контакте са министром пољопривреде Гораном Кнежевићем и договорило смо се да ускоро оргнизујемо стручна предавања са пољопривредницима из Холандије и Израела који имају далеко веће приносеи то на земљишту лошијег кавлитета у односу на наше. Недавно сам боравио у Русији и на лицу места се уверио да цела србија не би могла својим приносима да подмири потребе једне Москве. Да би радилиса са земљом попут Русије нужно морамо да подигнемо ниво проиѕводње, да одржимо квалитет и будемо фер и коректни у пословању“ закључио је градоначелник.

 Заједничким пројектом Града и Републике завршено је више од 30 километара атарских путева у околиини Ниша, а ове године биће урађено још додатних 40.

– Ово је један од начина да Град покаже колико је улагање у пољопривреду важно за даљи развој, као и прилика да се најаве нови пројекти – истакао је градоначелник Ниша, проф. др Зоран Перишић.

Од октобра прошле године, на сеоском подручју територије Ниша изграђено је 19 нових атарских путева, а овај пројекат биће настављен и током ове године.

Највише се радило на територији општине Црвени крст, која има и највећи број села, а челници општине поручују да овде неће стати, као и да су задовољни подршком коју пружају и Град и Држава.

Нови путеви најважнији су, ипак, за мештане, који сада имају лакши приступ до својих имања.

Перишић додаје и да ће за нишке пољопривреднике бити обезбеђене и нове субвенције, а очекује се да до почетка наредне недеље земљиште у Горњој Топоници пређе са Републике на Град, што ће омогућити долазак израелских инвеститора, упошљавање 500 нових радника као и 1000 коопераната.

   .

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ