20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Утицај пчела на сав живи свет је непроценљив.

Пчеле имају незаменљиву улогу у процесу опрашивања биљака које свакодневно користимо у исхрани. Према истраживањима, интересантно је да  сваки трећи залогај зависи од пчела.

Пчеле, као најважнији опрашивачи, одговорне су за оплодњу чак 80% свих биљака у природи.

Услед климатских промена, повећања популације, уништавања природе и природних ресурса индустрализацијом и неодговорног коришћења хемикалија у пољопривреди, популација пчела  у свету опада, а многе врсте су веома угрожене.

Зато се врло често упућују молбе у захтевима провизвођачима из биљне производње, посебно воћарима, а и осталима,  да се не прска воће у фази цветања, него  у фази када се појављују замеци плодова, јер прскање у цвету прави непроцењиву  штету и доказано је да се прскањем воћа у цвету не постижу  никакви резултати, већ се уништавају пчеле које су главни опрашивачи биљних култура.

Зашто пчеле и други опрашивачи нестају, не захтева велика открића, јер одговор је веома једноставан, али поражавајући. Људско друштво својим понашањем, начином производње и потрошње убија пчеле. Губитак станишта, услед ширења градова, и крчење дивљих врста зарад ширења поља монокултуре, индустријска пољопривреда зависна од пестицида и хербицида, као и претерана употреба хемикалија у свим сферама друштва убрзано смањују популације пчела и других инсеката опрашивача.

Главни узрок смањења броја пчела је индустријска пољопривреда. У индустријском гајењу монокултура на великим површинама неопходно је коришћење различитих агрохемикалија како би се заштитили усеви који имају малу природну отпорност.

Пчеле и инсекти опрашивачи, а и друге биљне и животињске врсте су угрожене  употребом агрохемикалија, најпре  пестицида, који садрже хемикалије под именом неоникотиноиди.  

Неоникотиноиди су најраширенији инсектициди на свету, а борба против употребе инсектицида на бази неоникотиноида, траје више од деценије. Ове инсектициде су одавно пчелари и биолози окарактерисали као један од главних узрока масовних помора пчела, а те тврдње су доказане и у бројним научним истраживањима. Ова нова генерација пестицида смањила је негативан утицај њиховог коришћења на здравље човека, али њихова употреба, чак и у малим количинама, убија пчеле. Пчеле умиру од ове хемикалије спором и болном смрћу, а све у циљу очувања великих поља монокултура која чак и не хране већину становништва, али зато доносе велики профит.  Поред  индустријске пољопривреде, људи су премештањем одређених врста нарушили баланс екосистема, тако да су се данас у Европи појавили различити паразити којих ту раније није било, и који додатно смањују бројност популације пчела.

Променом навика  значајно се може помоћи  пчелама.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ