20. септембра 2021.
НИШ
ГУ НИШ - СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ
ВОЛИМ СЕЛО

Рутава буба (Tropinota hirta) је инсект који се храни цветовима воћа.

У агроеколошким условима на територији Града Ниша и околине стално је присутна и често се  јавља у великој мери па стога постоји потреба за њеним сузбијањем. Овај штетни инсект је познат и под латинским називом Epicometis hitra.

У неколико протеклих година нарочито велике штете причињавала је на воћним врстама:  дуњи, крушки, вишњи, а нешто мање на осталим воћним врстама.

Да би се буба што ефикасније сузбила, потребно је применити комбинацију  обраде земљишта у засаду и постављања клопки.

Рутава буба је најактивнија током дана када је најтоплије, када је температура ваздуха висока,  односно у времену од 10 до 16 часова, када лети у потрази за биљком која ће јој послужити за исхрану. Хране се тако што једу све делове цвета, због чега постоји могућност уништавања целог рода на биљци, нарочито ако поједу тучак. Посебно су јој привлачни они који су беле и плаве боје. Уколико нападну плодове који су тек зачети, они почињу да се деформишу и да заостају у развоју. Такви примерци се могу искористити само за индустријску прераду.

Ручно уклањање рутаве бубе

Када је у питању рутава буба, сузбијање се може вршити и једноставном употребом пластичних посуда плаве или беле боје у којима се сипају вода и детерџент за судове који има интензиван мирис. Осим њега, могу се користити цветови или бомбоне од аниса или било који други производ који има јаку миришљаву арому. То делује привлачно по овај инсект, тако да упада у воду и на тај начин се удави.

Механичко сузбијање рутаве бубе

Правилно и редовно обрађивање земљишта је још један од начина за уништавање рутаве бубе. Обзиром да ова штеточина зимски период проводи у земљишту, од велике користи за њено сузбијање може бити било какво механичко обрађивање земље. Пошто јој не прија ниска температура ваздуха, процесом култивирања, тањирања и дрљања, она ће бити избачена на површину земље. Због тога брзо угине а на пролеће ће се појавити значајно мањи број ових инсеката.

Начин за справљање сирупа за уништавање рутаве бубе/примењено

На 10 л топле воде додати 1 кг шећера и добро измешати, затим додати 1 кесицу сувог квасца за хлеб и 100 мл детерџента за прање судова са мирисом лимуна.

Сируп делује тако што квасац изазива врење шећерног сирупа, а врењем се шири мирис лимуна воћњаком, који је интентивнији од мириса цветова воћака, што привлачи инсекте у боцу у коју се и удаве.

Да би се спречио долазак пчела у боцу треба сирупу додати око пола литра сирћета.

Овим сирупом пунити пластичне боце до пола, беле или плаве боје, на којима се при врху исече отвор око 10 цм и жицом прикачи испод крошње воћака, а најбоље да свака воћка има прикачену боцу. Кад се боце напуне удављеним инсектима испразнити и поновити пуњење све док се не заврши цветање.

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ